To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την αντιμετώπιση των κινδύνων και την προστασία των καταναλωτών

Η τεχνητή νοημοσύνη και οι διαδικασίες αυτοματοποιημένης λήψης αποφάσεων είναι στο κέντρο πολλών συζητήσεων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο γιατί προσφέρουν ευκαιρίες αλλά και κρύβουν πολλούς κινδύνους για τους πολίτες και την δημοκρατία. Η τεχνητή νοημοσύνη εμπλέκεται όλο και περισσότερο στα συστήματα αλγοριθμικών αποφάσεων (ADS), δηλαδή αυτοματοποιημένων αποφάσεων που βασίζονται σε κάποιους αλγόριθμους. Σε πολλές περιπτώσεις, ο αντίκτυπος μιας απόφασης ενδέχεται, όμως, να έχει σημαντικές συνέπειες στην καθημερινότητα των ανθρώπων, σε τομείς όπως η πρόσβαση στην χρηματοδότηση – δανεισμό, η εργασία, η ιατρική περίθαλψη, ή οι δικαστικές ποινές και θέτει θέματα κριτηρίων στα οποία βασίζονται οι αυτοματοποιημένες αποφάσεις. Η αυτόματη λήψη αποφάσεων μπορεί να αναπαράγει στερεότυπα και να διαιωνίζει κοινωνικές ανισότητες. Για παράδειγμα, ορισμένοι αλγόριθμοι έχει αποδειχθεί ότι εκφράζουν τις προκαταλήψεις κατά των γυναικών ή θα μπορούσαν να οδηγούν σε αποκλεισμό με βάση την καταγωγή ή άλλα κοινωνικά στερεότυπα.
Δείτε τι κάνει το Ευρωκοινοβούλιο για την προστασία των καταναλωτών

Τι είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη και γιατί μπορεί να είναι επικίνδυνη;

Η χρήση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης γίνεται όλο και συχνότερη στην οικονομία, στην υγεία, στην εκπαίδευση, στο νομικό σύστημα και αλλού καθώς οι αλγόριθμοι μπορούν να επεξεργάζονται δεδομένα με ακρίβεια και ταχύτητα πέραν της ανθρώπινης ικανότητας. Ωστόσο, η εξάρτηση από την τεχνητή νοημοσύνη κρύβει κινδύνους, ειδικά όταν οι αποφάσεις λαμβάνονται χωρίς ανθρώπινη επίβλεψη. Οι αλγόριθμοι βασίζονται στην αναγνώριση μοτίβων μέσα από βάσεις δεδομένων. Όταν οι βάσεις δεδομένων αντανακλούν τις κοινωνικές προκαταλήψεις, τότε προκύπτουν προβλήματα. Είναι σημαντικό λοιπόν το ερώτημα “πώς / ποιος δημιουργεί και ελέγχει αυτές τις βάσεις δεδομένων, με ποια κριτήρια;”

Η προστασία των καταναλωτών στην περίοδο της τεχνητής νοημοσύνης

Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες λήψης αποφάσεων δημιουργούν νέες προκλήσεις όσον αφορά την εμπιστοσύνη και την ευημερία των καταναλωτών. Όταν οι καταναλωτές αλληλο-επιδρούν με τέτοια συστήματα, πρέπει να είναι “σωστά ενημερωμένοι για τον τρόπο λειτουργίας τους, για το πώς να προσεγγίσουν την δύναμη λήψης αποφάσεων, για το πώς οι αποφάσεις των συστημάτων μπορεί να ελέγχονται και διορθώνονται”. Αλλιώς οι επιλογές των αυτοματοποιημένων διαδικασιών λήψης αποφάσεων μπορεί να αναπαράγουν σχέσεις και καταστάσεις που τελικά στρέφονται εναντίον τους.

Η θέση του Κοινοβουλίου

Με ψήφισμα που ενέκρινε στις 23 Ιανουαρίου 2020 η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς του Ευρωκοινοβουλίου προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) να εξετάσει πρόσθετα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των καταναλωτών στο πλαίσιο της τεχνητής νοημοσύνης και της αυτοματοποιημένης λήψης αποφάσεων.

Η Επιτροπή πρέπει να διευκρινίσει πώς σχεδιάζει:
  • να διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές θα προστατεύονται από αθέμιτες ή και προκατειλημμένες εμπορικές πρακτικές ή από κινδύνους που απορρέουν από υπηρεσίες που καθοδηγούνται από την τεχνητή νοημοσύνη.
  • να εγγυηθεί μεγαλύτερη διαφάνεια στις διαδικασίες αυτές
  • να διασφαλίσει ότι στα συστήματα αλγοριθμικών αποφάσεων θα χρησιμοποιούνται μόνο μη-μεροληπτικές και υψηλής ποιότητας βάσεις δεδομένων.

Πρέπει να διασφαλίσουμε την προστασία των καταναλωτών αλλά και την καταλληλότητα των κανόνων για την ασφάλεια των προϊόντων και των υπηρεσιών στην ψηφιακή εποχή“, δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς Πέτρα Ντισούτερ.

Τα επόμενα βήματα

Η συγκεκριμένη πρόταση τίθεται προς ψήφιση στην ολομέλεια του ΕΚ τον Φεβρουάριο 2020. Στη συνέχεια θα διαβιβαστεί στο Συμβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η τελευταία, θα πρέπει να παρουσιάσει τα σχέδιά της για την τεχνητή νοημοσύνη στις 19 Φεβρουαρίου 2020.

Posted on 11/02/2020 in Δελτία Τύπου, Διάλογος-απόψεις

Share the Story

Back to Top